Prenos lastništva podjetja na naslednjo generacijo

Vabljeni na brezplačen seminar – Kako uspešno prenesti lastništvo podjetja na naslednjo generacijo?

Podatki iz zahodnega sveta so zastrašujoči. Prehod v drugo generacijo preživi le vsako tretje podjetje. Vsakemu sedmemu uspe preživeti prehod v tretjo generacijo. Žal v zadnjih letih zelo podobno ugotavljamo tudi v Sloveniji. To je le dodaten dokaz, da se ustanovitelji starši premalo zavedajo te problematike. Večina trmasto vztrajajo na svoji poti, prepričanih v svoj prav. Rezultat tega je propad podjetja in uničeni medsebojni družinski odnosi. Kolaps se običajno ne zgodi takoj, pač pa postopno v roku nekaj let. Prenos dejavnosti je nujno načrtovati pred upokojitvijo ustanovitelja in sicer najmanj 5 let prej. Večje kot je podjetje, prej se je potrebno spopasti s postopnim prenosom odgovornosti.

Opis programa

Glavna razloga za propad oz. neuspešen prenos dejavnosti na naslednike sta:

  • Konflikti med družinskimi člani in priženjenimi.
  • Slaba priprava prevzemnikov na poslovanje.

Konflikti se redno pojavljajo med posamezniki, ki so veliko skupaj. V družinskem podjetju se člani družine nenehno srečujejo. Poleg tega se prepleta odnos starši – potomci. Zlasti v odnosu oče – sin večkrat prihaja do trajnih napetosti. Velikokrat tudi med brati, sestrami in njihovimi partnerji.

Starši večinoma želijo ohraniti kontrolo nad delovanjem podjetja, ki pa je velikokrat prekomerna. Posledično je slaba priprava potomcev na prevzem precej običajna zadeva, ki pripelje do propada podjetja, ko se ustanovitelj dokončno umakne.

Sedem ključnih razlogov za propad družinskih podjetij:

  • Starši želijo imeti vedno prav. Česarkoli se potomec loti delati po svoje, je kritiziran.
  • Marsikateremu ustanovitelju je podjetje tako pomembno, da ga sploh ne želi zares zapustiti, zato s pokojnino zavlačujejo.
  • Večina želi ostati aktivna tudi po upokojitvi in imeti še vedno glavno besedo pri odločanju. »Otroci« se starajo in postajajo nestrpni. Želijo si samostojnosti, zato se pojavijo konflikti.
  • Mnogi se sicer veselijo pokojnine in zasluženega »miru«, a prenosa znanja ne znajo izpeljati na pravi način. »Nehote« še vedno držijo vse niti v svojih rokah, zato marsikateri potomec z leti obupa in odide ali pa se izogiba prevzema odgovornosti.
  • Večina staršev svojim potomcem ne zaupa, da so le ti sposobni samostojno voditi podjetje, zato jih na prevzem odgovornosti sploh ne pripravljajo.
  • Večina se prenosa dejavnosti loti prepozno oz. tik pred upokojitvijo. Izpeljejo ga na hitro, praktično čez noč. Posledica je počasen propad družinske dejavnosti.
  • Ker se prenos ne načrtuje, se pojavijo konflikti znotraj generacije, med brati, sestrami in njihovimi partnerji, ki so za družinsko harmonijo usodni, posledično pa tudi za podjetje

Delavnica bo potekala 25.9.2018 od 9:00 do 15:00 ure, na območno-obrtnoi podjetniški zbornici Maribor, Titova cesta 63, 2000 Maribor.


Tukaj najdete podrobnejše informacije ter vir objave

Dodaj odgovor