Socialne delavke

Socialne delavke na robu moči!

Se po obubožani vojski in shiranem zdravstvu obeta zlom socialnega sistema?

Pišejo o nevzdržnih razmerah po uvedbi reorganizacije CSD in več kot očitno je, da smo priča razpadanju vitalnih sistemov države: po obubožani vojski in shiranem zdravstvu se obeta tudi razpad socialnega sistema! Da reorganizacija, kakršno si je zamislila Anja Kopač Mrak, prinaša več težav kot pa koristi, smo v preteklih letih opozarjali vsi, ki se na področje socialnega varstva spoznamo.

Žal pa si je Anja Kopač Mrak, ki je bila v času svojega mandata vpletena v več katastrofalnih odločitev svojega ministrstva (zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, vrednotnice, spodbujanje ovajanja sosedov in dramatična ugrabitev koroških dečkov), obupano prizadevala, da bi se kot ministrica izkazala vsaj z enim uspešno izvedenim projektom. In kaj je sledilo? Zopet popolna polomija!

O tem priča tudi na nas naslovljeni nedavni javni poziv socialnih delavk, ki so se v svoji nemoči ob tem, da jih lastno ministrstvo sploh ne posluša, obrnile kar na javnost. V podobno komunikacijo so bili pred dnevi prisiljeni tudi družinski zdravniki, kar dokazuje popolno ignoranco Šarčeve vlade do problemov najpomembnejših sistemov, ki omogočajo normalno delovanje države. Marjan Šarec se očitno ne zaveda, da sedi na tempirani bombi in da se mu hiška iz kart lahko kaj hitro podre. In če rečemo: čim prej – tem bolje, nismo niti najmanj privoščljivi, le realni.

Reorganizacija CSD je bila po katastrofalni socialni politiki Socialnih demokratov pod vodstvom Ivana Svetlika in njegove takratne državne sekretarke Anje Kopač Mrak vsekakor potrebna, a morala bi biti vsebinska. Svetlik in Mrakova sta znana kot inženirja zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je socialnim delavcem naložil neznansko količino administrativnega dela, več kot 40 tisoč ljudi pa pahnil pod prag revščine, zato se bosta omenjena vpisala v zgodovino kot neusmiljena pospeševalca revščine malega slovenskega človeka.

Reorganizacijo CSD je po internih raziskavah ministrstva za socialo podprlo le približno 40 odstotkov zaposlenih na CSD. Večinoma je šlo za mlajše, manj izkušene, ki so v reorganizaciji videli priložnost za kariero. Med temi, ki so zgrešeno reorganizacijo podprli, so bili tudi ministrici zvesti direktorji, ki so ohranili svoj položaj ali še napredovali.

Socialne delavke, ki so ves čas reorganizacije opozarjale na pomanjkljivosti v predlogu Anje Kopač Mrak, sedaj nemočno spremljajo rezultate. Njihovi strahovi žal dobivajo vse bolj resnično podobo, zato namesto gluhih ušes ministrstva, od koder se je Anja Kopač Mrak skrila v Šarčev kabinet, sedaj nagovarjajo javnost.

Se bo tudi s socialnimi delavkami zgodilo tako kot z družinskimi zdravniki in bodo množično bežale v tujino in zapuščale centre, ljudje pa bodo ostajali brez prepotrebne pomoči in oskrbe?

Več,….

Dodaj odgovor